Home Články Jak to celé začalo...
Jak to celé začalo... PDF Tisk Email
Napsal uživatel Rezis   
Úterý, 22 Červen 2010 19:52

Jak to celé začalo aneb jak jsme začal traktorovat

Autor: Rezis

Vytvořeno: 13.července 2008

 

ke všemu co smrdí benzínem a hlavně se to pohybuje pomocí motoru jsem měl vždy blízko. Takže když skončila dědovému Moskviči STK a další se stala spíše sci-fi mírně jsem si jej zapůjčil a začal s ním jezdit v poli. Nejdříve pro dřevo, později už jen takové rodeo. Přidali se i další. Mikro měl žigula, kolegové š100 a Fiata. Jezdili jsme na čas slalom a podobné kravinky. Nechyběl ani nějaký ten let přes střechu či bouračka :-D V zimě přibyla na předku radlička na sníh a chtěl jsem namontovat duhou převodovku.  Vše bylo fajn až do doby kdy mě brácha vyzval na přetahování. A mi pošel diferák. Tehdy jsem si řekl dost.

Měl jsem po maturitě takové ty delší prázdniny. Padlo na mě sekání zahrad a podobně. Jenže jak je člověk tvor líný snaží se vymyslet cokoliv aby pracovat nemusel. Začal jsem tedy vymýšlet sekačku.

Motor z malucha, převodovka moskvič, zadní náprava ze skorpia s poloosami ze š100 vlastně zadek je jak jej znáte z Lorda Krasoně. Nejzajímavější část byla první „převodovka“ a spojka. Nechal jsme se inspirovat ve stylu Mountfield.  Tedy napínané klínové řemeny. Startovalo se to tyky klínovým řemenem, který se namotal do zbylé volné drážky na řemenici a škublo se.  Pod tím celým byl kotouč z pily o průměru 600 a na něm dva nože dlouhé 30cm.  Ani si nedokážete představit co se dělo když se to roztočilo. Bohužel maluch nezvládal pracovní nasazení a poté co vystřelila svíčka (už tam byla s dlouhým závitem a vlepená) jsem to zavrhl.

Vznikla tedy verze Evo . S motorem  s Fiat 127 a převodovkou z žigula. Ten měl i hydrauliku a jezdil dlouho a velmi spolehlivě. . Závody v Bránicích, Šalmanovicích, Petrovice u Karviné. Stovky možná tisíce kilometrů s naloženou vlečkou. Stroj přebral Mikro tak teď na něm pracuje. Jeho zatím nedokončenou verzi Evo II. Bylo k vidění v Šalmanovicích  (vyjelo poprvé ve 2  ráno před závodem nebo spíše zkušební jízdou :-D )

A jak vznikl ten můj zatím poslední? Jako vždy to měla být sekačka. Postě mi zavolal kolega  „mám auto s motorem 2,3D za 8 je tvoje. Nooo….. nakonec bylo moje za 4tisice a to jsem ještě zbytek za 1tis prodal  dál.  Ze začátku jsem pomalu vymýšlel co jak udělám. A v tom přišel Mikro že za měsíc a půl mají ve škole soutěž a že nic nemá. Tehdy jsme se tak nějak vyprovokovali. Sehnaly se nápravy a materiál. 3 lidi dělali minimálně 4-6 hodin každý den. Jeden svařoval a dva už připravovali další díly.  A opravdu na soutěž se Hejny dostavil. Z té doby pochází můj avatar. Je na něm ve skutečnosti Mikro.  Nikdy mě moc nezajímal vzhled, ale když  by mě o půlnoci Pepa vyzval bez varovaní na přetahování vím že otočím klíčem a jedu.

Co plánuji dál? Chtěl bych konečně postavit opravdovou sekačku. Už na ni mám motor 1,6D tak nevím jestli se to zase nezvrhne :-D.  A v budoucnu ve spojení s Mikrem postavit Bejby Evo I.

Vysvětlivky:

Traktor mám většinou na zábavu. 99% věcí by se dalo zvládnou i bez něj i naopak když díky němu domů tahám docela dost dřeva.

Mikro je můj brácha

Rendy9999 je ve skutečnosti Pepa

Nikdy mi neříkejte že to nedám

Rezis

LAST_UPDATED2