Home Články Traktorové muzeum Kempen
Traktorové muzeum Kempen PDF Tisk Email
Napsal uživatel Bastardtraktor   
Úterý, 22 Červen 2010 19:54

 

 

Autor: Bastardtraktor

Úprava: Chavi

Vytvořeno: 2.července 08

 

Traktoren muzeum Kempen

Německo, obec Kempen

 

Navštívil jsem asi to nejpříjemnější traktorové muzeum , jaké si dokážu představit, už jsem viděl pár muzeí, je jen škoda, že něco takového není i u nás.

Jel jsem pro dílenskou vysokozvižku, kterou jsem vydražil na ebay a toto muzeum jsem si našel na internetu a už tam mně z Obrázekaujalo a nezklamalo,  naopak silně překvapilo jak se dá udělat muzeum. Milé rodinné muzeum na starém statku kombinované s autocampingem, leží v pěkné přírodě.Kopcovité krajině s lesy a potoky s převážně živočišnou výrobou.
Při příjezdu se stmívalo, když jsem vjel pěknou branou na dvůr statku. Majitel s paní, bratrem, dcerou a partnery tam zrovna grilovali, na chvíli jsem přisedl, vytáhl Plzeňsky a nabídnul. Ubytovali mě v příjemném malém kempu, který je hned pod statkem, bylo jen pár lidí, pár z nich tam bývají až na velké zimy. Ráno majitel musel odjet s paní k zubaři a nechal mě abych si všechno prohlédl sám. Zůstala tam jen dcera, která sekala traktorem trávu okolo kempu a zeť, který renovoval traktor. OSOBY - Bydlí tam pan majitel se ženou , bratr se ženou a dcera s manželem.Majitel a ženské jsou doma a mají se co ohánět okolo kempu a kraviček. Bratr děláObrázek frézaře a doma v dílně taky občas na kšeft dělá renovace strojů. Zeť je traktormechanik. V areálu je ještě další dům, ale kdo z těch lidí na statku pracuje jsem nepochopil. Vše možné vybavení areálu statku a i kempu je roztomile zkutěné. Jako bych ani nebyl v Německu, kde je často všechno strohé podle předpisů. HOSPODÁŘSTVÍ - Dříve byl statek asi dost velké hospodářství, neboť celý areál má kromě dvou velkých samostatně stojících obytných domů asi 5 dost velkých hospodářských stavení, dříve maštalí a stodol. Celý areál je velký jak malá vesnička s deseti chalupama a dvůr veliký jak náves Dnes je dobytek jen pouhých 20 krav v jedné menší části jedné budovy. Dnes už nedělají ani žádné plodiny, jen bramborObrázeky pro sebe. V ostatních částechObrázek jsou traktory a další technika, tedy MUZEUM. Přestali postupně hospodařit ve velkém a místo v budovách postupně začaly zaplňovat traktory. První traktor do sbírky si majitel koupil před 25 lety, byl to domaděl - předek Deutz náklaďák a 2 převodovky, koupil to od cirkusáků. Nemuzejní TRAKTORY A STROJE K HOSPODÁŘSTVÍ Má silnici a na louky používají MB Trac vepředu s čelní šestidiskovou sekačkou, sběrák, moderní obracáky a skObrázekulovače, seno nebalíkují, ale vejde se jim na všObrázekechny ty půdy nad muzejní haly toho dost, ani to nefoukají fukarama, ale dávají nahoru takovými dlouhými řetězovými jako pásovými dopravníky.Na dvoře používají menší traktor ObrázekLamborgini s čelňákem a šíleným ozubeným kolem jako zadním závažím. Je to prej chudinka, všechno musí zastat, už byl 2x rozlomený v půlce, ale nedají na něj dopustit. MB Trak jezdí rychle a používají ho i na tahání trajlerů na převoz exponátů.Ale evidentně na práci používají i některé z traktorů exponátů.Zejména několik Eicherů různých velikostí s předkem.Ty Eichery mají skutečně špičkově restaurované. VÝROBA PROUDU + TOPENÍ Mají zde dva stařObrázekičké velké motory na rostlinný olej a zároveň odpadním teplem topí. Ale jinak topí dřevem.
ObrázekDÍLNA V jedné z budov je i docela velká dílna - se vším možným strojním vybavením, ale není sterilní, na první pohled trošku nepořádek, ale místní jistě vědí kde co je, přesně taková , jaké jsou staré domácí dílny, na stěnách mnoho let visí věci a jen majitel ví kam sáhnout.Žádný německý Ordnung , ale klasický skoro nepořádek, jako u nás.Před dílnou zrovna stál tenhle válec, sice taky exponát, ale pán říkal, že ho musí rozchodit a uválcovat chodníčky v kempu. KOVÁRNA - před ObrázekObrázekObrázekdílnou je i kovárna, sice zařízená jako součást muzea , ale evidentně se Obrázekzde i pracuje když je potřeba, takže nejen sterilní exponáty. Zaujala mě tahle stará velká vrtačka na kliku, která měla strojní posuv rohatkou.

vlastní MUZEUM TRAKTORŮ ve 5ti budovách A, B, C, D1,A D2 cca 60 až 70 traktorů Několik i vzácných, jen některé restaurované. Mají i 4 domaděly, v přístřešcích okolo jsou i vraky a hromady šrotů za areálem. Nemají to za špagátem jako v muzeí, lze na traktory i vylézt, podlézt atd. Jen menšina je skutečně restaurovaných, tak že by vypadaly nověji než pár týdnů Obrázekjeté. Většina je jich ve slušném stavu v původní barvě, ale jsou mezi nimi i vraky. To mi nevadí, naopak  líbilo se mi to celé mnohem více, než v oficiálnějším největším traktorovém muzeu v Paderbornu, kdy jsem byl další den, kde jsou traktory za špagátem a čistě nově nalakované až tak, že tak pěkně nalakované nebyly ani nové, takové kvalitní plniče a barvy tehdy ani neexistovalyObrázek. Zde na statku jObrázeksem viObrázekděl asi tak 8 traktorů v používaném stavu a úplně stejné typy jsem viděl další den v tom muzeu v Paderbornu , kdy byly až sterilně restaurované a musím říci, že na tom statku se mi ty trošku otlučené a umaštěné líbily více.Traktorů tu bylo mnoho, odhaduji více jak 60 až 70 + nějaké vraky které do toho nepočítám.Dokonale restaurované zde bylo asi 5 traktorů Eicher.Nově (neortodoxně pro požívání) zde restaurovali traktor MAN 40 s předním náhonem. Moc elegantní traktor, jeden z prvních masověji rozšířených traktorů s velkými koly vzadu a  poháněným předkem. Mají tam klasiky, které se dochovaly ve velkém počtu, jako tento jednoválcový vodník Bauernschlepper Deutz F1 něco jako VW Brouk mezi traktoryObrázek, který už před válkou masově motorizoval zemědělství i na malých farmách, zde na fotce je s dokutěnou cirkulárkou. Fordsony první traktory masově vyráběné na páse, zde v úpravě na dřevoplyn.Je tu hodně dalších klasiků: Lanz všech velikostí, taky kopie Lanzů, dokonce dovezli i dvě Argentinské Pampy - licence Lanzů, francouzský Verizon dají se tam sehnat velmi levně a jsou relativně nové, dělaly se ještě v 60. letech.Dále zde najdeme Farmal, který patří taky k masově vyráběné klasice, jeden z prvních ObrázekObrázekObrázekvzduchem chlazených jednoválcových Eicherů, IHC - Deering, pásový anglický Fowler. Tato firma jako první dělala ve velkém parní oračky. Z těch vzácných novějších je zde třeba velký traktor Porsche, většinou jen ty malé. Veliké Porsche se ani nedělaly na pole, ale jen jako komunální a stavební stroje.Zajímavější je jeden z prvních Porsche -AObrázeklgayer, který je cObrázekelý, jak má traktoObrázekr Obrázekbýt, postavený z odlitků, ale světe div se, z hliníkových, což nechápu. V muzeu najdeme taky vzácný traktor Primus, či nosič nářadí Lanz, který nemá kyvnou přední nápravu, ale celý se stříhá v půlce. Bohužel nebyl odstup, abych jej mohl vyfotit.

DOMADADĚLY jsou v muzeu nejméně 4. ObrázekObrázekObrázek1/Samojízdná pásová pila se stabilákem DEUZ MAH 914 2/ samodomo nosič nářadí se stabilákem Deuz MAH 914 je z roku 1948 3/ 4x4 traktorek s nápravymi GAZ 67 Čapajev. Je z roku 1955 s kyvnou zadní nápravu, ruční trojbodový závěs, motorem Junkers s protiběžnými písty je taky celkem rarita.Neplést s boxerem, toto jsou dva písty proti sobe v jednom válci, jeden seshora a druhý zespoda. 4/ ObrázekCirkusácký traktor Hanomag  byl první muzeální stroj co si majitel koupil a ten sbírku začal. Má to ale silný myslím šesti či osmiválec motor a převodovku z náklaďáku Deutz, za tím ještě jednu převodovku a zadní most z velkého letištního traktoru Hanomag. Tahalo to těžký a dlouhý vlak maringotek a vleků, stavělo to navijákem stany. Jezdí to i pomalu i rychle, je to šíííleně dlouhý a legrační. Z ostatních traktorů nejsou doma dělané úpravy nijak vehementně odstraňovány.Některé tovární stroje jsou konstruovány tak lacině , že s doma dělností to hraničí, jako třeba tato Westfalia s lankovým řízením, v jednoduchosti je síla, pár traverz a motor, prapodivná zadní náprava s pohonem jednoho kola, neboObrázek obou natvrdo, ale asi to fungovalo dobře, například to lankové řízení se mi zdálo vcelku silné a bez vůle. Ale stejně je to sranda, aby řídící tyč šla na lankové řízení středem , tak je motor položen od osy na stranu a celý traktor byl asymetrický.
STABILNÍ MOTORY A PARNÍ STROJE tu mají vedle traktorů také své místo.Mezi nimi i jeden náš ObrázekObrázekLorenz, není stejně jako většina exponátů zde nesmysleme restaurovaný, ale v příjemně opotřebovaném původním laku a funkční. MALOTRAKTORY těch tu taky pár bylo, různé Holdery atd,,malé jednoosé i takové "veliké ", stejný minipásáček, jako u nás někdo na fóru prodával, ale kompletní i s nakladačem.ObrázekObrázekZaujala mě tahle sekačka, vlastně samojízdné kolo s lištou.
PRASTARÁ AUTA Kromě traktorů je zde k vidění několik veteránů, skutečně hodně starých . Žádné plechárny, ale venkovské stroje s dřevenými koly, jako tento motorový kočár, pocházející z Ameriky, stavěly se na ObrázekObrázekObrázekvenkově ještě v době, kdy ve městech a zejména v Evropě auta vypadala jako auta.
HASIČI je zde i několik náklaďáků, z toho 2 velké hasičské, jeden výsuvný žebřík Magirus a druhý cisterna. Tohle muzeum má svou hasičskou zbrojnici, technika vystavená slouží zároveň jako muzejní exponáty i na použití. Na těchto autech je napsáno "Dvorní/Statková hasičská jednotka Johanes Glitz" tedy jsou to "soukromí dobrovolní hasiči" jako členy organizace dobrovolných hasičů Německa, ale nejsou obecní, nýbrž svoji sami ke svému domu. Podle fotek z různých akcí a pařeb co po stěnách visí tu bývá pěkně veselo, kromě traktoriád zde dělají i ObrázekObrázekhasičské akce. ZEMĚDĚLSKÉ STROJE a NÁČINÍ Velké stroje, jako pluhy atd. jsou venku, ale dřevené stroje  a to i dost velké, těmi je zaplněno celé podkroví jedné ze stodoly. Tolik na jednom místě jsem toho neviděl v žádném muzeu, kde  to bývá až moc organizované zde to bylo takové trošku až tajemné jak u babičky na půdě, ale asi tak 50 x větší. Zaujala mě tato pásová pila, tvar oblouku má jako ty litinové, ale až na hřídele a ložiska je celá dřevená. Kromě zemědělských zařízení zde jsou i věci z vybavení domácností, hodně staré různé mlejnky, staré rádia i televize, pračky, mandly, sporáky,tyto věci jsou nejen jako exponáty, ale starodávně vybavená kuchyň slouží na vaření když je zde nějaká sešlost a je tam taky po staru udělaná místnost na zabíjačky. POSEZENÍ na PAŘBY Ve dvou z těchto hal je to zařízené tak, že se mezi traktory dá i seděObrázekt. Jeden sál skýtáObrázek plochu s parketem, místem pro kapelu a traktory okolo. Ve druhé menší hale je to komornější prostředí,  jsou tam takové kóje, jednotlivé stoly s lavicemi vždy oddělené traktorem a za tím další stůl. Dá se zde koupit jídlo a pití, lahváče a nějaké domácí masové Obrázekkonzervy, jako paštiky a domácí zavařené pokrmy od jednoho sedláka řezníka .
Zajímavou věci je pojízdná pec na chleba, kterou mají na větší akce, sebou ji taky vozí.
Stojí před tím velkým sálem, kam se vejde taneční parket , stoly dlouhý hasičský žebříkový auObrázekto a ještě asi 10 traktorů. Postavené je to podle původního vzoru, takové pece měly na odlehlých ObrázekObrázekpracovištích a stanovištích na dráze. Vejde se tam 12 chlebů.AUTOKEMP Kempy a všelikou masovost moc nemám rád, ale tento kemp je velice příjemný, táhne se pod statkem okolo potoka směrem k lesu a rybníku, je asi tak pro 80 karavanů. Jednotlivá místa pro karavany či stany jsou oddělena živými ploty a tvoří jakési intimnější prostředí. Je zde i dost stromů, další společenská místnost, různé altány, ohniště, bazén, toalety, umývárny, pračky, teplá voda na roztomilý automat mincovní plynoměr. Docela se mi líbila umývárna nádobí z těch prastarých výlevek, to už se v německu nevidí, všechno je tu jinak moc nový a předpisový.
Pro ohřev vody ve sprše a na nádobí se hází 5 centů do plynoměru, nikdy jindy jsem neviděl žádné zboží za tak málo a nechápal jsem na co 5ti centy vlastně jsou. Stejně jako u nás není žádný zboží jen za 50 halířů. Ono to má svůj smysl 5Obrázek Centů=1,25 Kč a to nikoho nezabije a aspoň nějací blbci tam to vodou neplýtvají, musela to být práce Obrázeksehnat ty automaty na mince. Majitel má starý stroj na ražení takovýchto plastických písmen do plechu, jako na SPZ. Vytváří nejroztodivnější cedule. Jako například - " Buď sám sebou " a pověsí to na sloupek, nebo přez kemp vede zatruběný potůček, kousek je odkrytý volný tok a u toho je ceduje  "Toto není kanál, to je pstruhová voda" prostě takové věci napsané formou oficiální ražené cedule vypadají skvěle.V nejodlehlejší části kempu jsou místa pro samotáře, dole nad potokem je altán s mlýnem.Znovu podotýkám, vše je velice roztomile zkutěné. Na tom místě stával kdysi mlýn patřící klášteru. Na ceduli píšou, že byl mlýn vypleněn v roce 1447 nějakou armádou s najatými českými žoldáky.Okolo kempu vede jedna hlavní evropská cyklotrasa, která nikoli po silnicích , ale skutečně přírodou vede z Holandska až do Petrohradu. Mluvil jsem s cyklistami, kteří tu trasu přijeli jen za jednu noc.V kempu bylo  několik lidí, kteří tam jezdí jako na chatu. Jef¨denObrázek pán říkal, že přObrázekívěs už tamObrázek má 10 let a jezdí tam z města Paderborn, cca 20 km, a  je tam víc jak ve městě. Za rok platí asi 650 E. V době kdy jsem tam byl,  byl on v kempu asi jediný koho traktory zajímají. Kemp slouží na ubytování účastníků traktoriád několikrát do roka. TRAKTORIÁDY tam nejsou jako závody , ale jako setkání  majitelů opravdu starých traktorů a parních strojů. Jednou za rok majitel pořádá &quo

LAST_UPDATED2